Ζητάτε να σας πω

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και πλέον αγαπητά τραγούδια του σπουδαίου καλλιτέχνη Αττίκ. Ο έρωτας υπήρξε σημείο αναφοράς στη ζωή του μοναδικού Αττίκ, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αποτέλεσε εξάλλου την αφορμή για να γράψει το «Ζητάτε να σας πω». Στην ιστορία του τραγουδιού έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά και ο Αλέκος Σακελλάριος.

Ένα βράδυ η πρώην σύζυγός του Αττίκ Μαρίκα Φιλιππίδου με τον νέο της σύντροφο, Σταμάτη Μερκούρη (αργότερα πατέρα της Μελίνας Μερκούρη), επισκέφθηκαν τη Μάντρα και κάθισαν στις πρώτες θέσεις. Τότε, οι θαμώνες αναγνωρίζοντάς την ξεκίνησαν τα πειράγματα προς τον Αττίκ. Σχεδόν ρυθμικά ξεκίνησαν να του ζητάνε το «Είδα μάτια», ένα υπέροχο βαλσάκι που είχε γράψει ο ίδιος όταν γνώρισε την Μαρίκα, με την οποία ήταν πολύ ερωτευμένος.

Αναστατωμένος ο Αττίκ, με βουρκωμένα μάτια, σηκώθηκε από το πιάνο, ζήτησε συγγνώμη πνιχτά και κατευθύνθηκε προς τα καμαρίνια του. Η αίθουσα πάγωσε και επικράτησε αμηχανία. Κανείς δεν ήξερε τι είχε προκαλέσει και τι θα ακολουθούσε. Ωστόσο, όλοι περίμεναν την επιστροφή του Αττίκ.

Μετά από δέκα λεπτά, ο Αττίκ επέστρεψε στην αίθουσα. Πλησίασε το πιάνο και άρχιζε να τους λέει «Ζητάτε να σας πω, τον πρώτο μου σκοπό, τα περασμένα μου γινάτια, ζητάτε «είδα μάτια», με σκίζετε κομμάτια…», συνεχίζοντας το μελαγχολικό τραγούδι που είχε γράψει στα μόλις δέκα λεπτά απουσίας του. Στην τελευταία νότα, σήκωσε το κεφάλι περήφανος και κοίταξε το κοινό του. Με ένα νεύμα αποχώρησε και δεν ξαναβγήκε εκείνο το βράδυ. Τα μεγάλα γαλανά μάτια της Μαρίκας, δακρυσμένα, αποχώρησαν από τη Μάντρα…

Βρείτε την παρτιτούρα του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω» για πιάνο, κιθάρα, αρμόνιο και φωνή, καθώς και για τετράφωνη χορωδία.