Πως να Εξασκηθείτε Αποτελεσματικά ως Μουσικός
Όπως σε κάθε τι καλλιτεχνικό, η συχνή εξάσκηση παίζει σημαντικό ρόλο έτσι και στους μουσικούς είναι απαραίτητη για να βελτιωθούν και να αναπτύξουν περαιτέρω τα ταλέντα τους.
Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι για να βελτιωθούν ο μόνος τρόπος είναι μέσα από συνεχή εξάσκηση και ατελείωτες ώρες, καλό είναι να υπάρχει στο μυαλό το γνωμικό “η ποιότητα πάνω από την ποσότητα”. Η λίστα με στρατηγικές που ακολουθεί περιέχει συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους μουσικούς κάθε είδους μουσικού οργάνου και κάθε επιπέδου, ώστε να εξασκούνται πιο “έξυπνα” χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει και πιο σκληρά.
1. Οργανώστε το χρόνο σας
Ξεκινήστε την πρακτική σας εξάσκηση έχοντας στο μυαλό σας ξεκάθαρα τι πρέπει να επιτευχθεί. Πολλοί σπάνε το κάθε μάθημα σε τμήματα, για παράδειγμα αν είναι μια ώρα η εξάσκηση, τα πρώτα 15 λεπτά τα ξοδεύουν στην προθέρμανση, τα επόμενα 15 λεπτά σε κλίμακες και τα τελευταία 30 λεπτά στο να δοκιμάσουν να παίξουν κάτι νέο.
2. Δώστε την κατάλληλη προτεραιότητα
Ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά την οργάνωση της εξάσκησης σας είναι να δώσετε την κατάλληλη προτεραιότητα στο υλικό που είναι να μελετήσετε. Το να αναγνωρίσετε και να επισημάνετε τα σημεία της μουσικής που έχετε πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό. Καλό είναι όταν έχετε να κάνετε με ένα καινούριο κομμάτι να ρίχνετε μια ματιά στο που μπορεί να είναι εύκολο, που θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή και που το κομμάτι επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε ότι θα βελτιώσετε την οργάνωση της εξάσκησης.
3. Θέστε στόχους
Αν δεν θέσετε στόχους, δεν μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά. Είναι σαν να οδηγείτε χωρίς να ξέρετε που θέλετε να πάτε. Οι στόχοι θα σας βοηθήσουν στο να βελτιωθείτε γρήγορα και το αίσθημα της ανταμοιβής που θα νιώθετε θα είναι πολύ όμορφο. Αντί απλά να πείτε ότι θέλετε να ακούγεστε καλύτερα σε ένα τραγούδι, θέστε ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα να παίζετε ένα δύσκολο κομμάτι του τραγουδιού, σε ένα συγκεκριμένο τέμπο, μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Έχει διαπιστωθεί ότι συναυλίες που θα γίνουν σύντομα, ημερομηνίες ηχογράφησης και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να προσμετρηθεί ως εξωτερική πίεση, βοηθάει στο να έχετε κάποιο κίνητρο για να εξασκηθείτε καλύτερα.
4. Μην επαναλαμβάνετε τα λάθη σας
Το να προσπαθείτε σκληρά σε ένα δύσκολο τμήμα το οποίο το παίζετε οριακά, σε ένα γρήγορο τέμπο συνήθως δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως θα σας πουν οι περισσότεροι καθηγητές μουσικής είναι καλύτερα να χαλαρώσετε λίγο, βάζοντας το μετρονόμο σε ένα πιο χαμηλό τέμπο και σταδιακά να δουλέψετε ώστε να αυξάνετε την ταχύτητα και στο τέλος να φτάσετε στην ταχύτητα που είχατε στο μυαλό σας αρχικά. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε καλή τεχνική αλλά και θα σας κρατήσει μακριά από μικροτραυματισμούς που ενδεχομένως να υπάρξουν.
5. Μην αφήνετε την εξάσκηση τελευταία στιγμή
Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο στις εξετάσεις να διαβάζετε από λίγο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά να αφήνετε όλη τη μελέτη να συσσωρευτεί και να προσπαθείτε να την βγάλετε διαβάζοντας με τις ώρες, μία ή δύο ημέρες πριν την ημέρα της εξέτασης.
Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός μας αποθηκεύει πολύ καλύτερα στην μακρά μνήμη τις πληροφορίες όταν τις δέχεται με τον πρώτο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και στην εξάσκηση ενός οργάνου. Το να δουλεύετε μια – δύο ώρες κάθε ημέρα, θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μια και μόνο εξάσκηση ίσων ωρών.
Γενικά, πολλοί έμπειροι καθηγητές μουσικής αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι οι ώρες που θα αφιερώσει κάποιος μπροστά από ένα όργανο, δεν αντιστοιχούν σε ισάξια απόκτηση εμπειρίας. Είναι εξίσου σημαντικό να βρείτε πως εσείς μαθαίνετε καλύτερα και να αναπτύξετε εξατομικευμένες στρατηγικές εξάσκησης όπως αυτές που σας παρουσιάσαμε παραπάνω.