Ο ταλαντούχος… νάνος της σύγχρονης τζαζ!


O Μισέλ Πετρουτσιάνι είναι ένας άνθρωπος που αποτελεί υπόδειγμα ζωής. Γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1962 και έπασχε από ατελή οστεογένεση, μια πάθηση των οστών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τα οστά πολύ εύθραυστα. Εξαιτείας αυτής της πάθησης περιορίστηκε και η σωματική του ανάπτυξη καθώς το ύψος του ήταν μόλις 90 εκατοστά. Το πρόβλημά του όμως δεν ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει αλλά η δύναμη ψυχής του, η προσωπικότητα και το ταλέντο του. Αγαπούσε το πιάνο και ασχολήθηκε με τη τζαζ από ηλικία 4 ετών.
Η εφευρετικότητα, η εντυπωσιακή ταχύτητα και η δεξιοτεχνία του ήταν αυτά που εντυπωσίαζαν τους θαυμαστές του, μεταξύ των οποίων και ο φημισμένος βιολιστής της τζαζ Στεφάν Γκραπέλι.
Κατά τη διάρκεια της σύντομής ζωής του έπαιξε με πολλούς διάσημους μουσικούς της τζαζ ενώ εντυπωσιακή χαρακτηριζόταν και η ικανότητα του στη σύνθεση με χαρακτηριστικό δείγμα το κομμάτι του Cantabile.
Το ταλέντο του ήταν τέτοιο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Βρετανό σκηνοθέτη Μάικλ Ράντφορντ, ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη μουσική του. Ο Μισέλ Πετρουτσιάνι αν και απεβίωσε στα 36 του χρόνια, κατάφερε να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας. Δεν άφησε ποτέ την αναπηρία του να περιορίσει το ταλέντο του, τις φιλοδοξίες του και τελικα την ίδια του τη ζωή. Ξεχώρισε πέρα από τις αντιξοότητες και διακρίθηκε για τη μουσική και το μεγαλείο της ψυχής του!