Οδηγός Αγοράς για Πιάνο

Οδηγός αγοράς πιάνοΣκέφτεστε να αγοράσετε ένα καινούριο πιάνο; Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην τελική επιλογή σας.

Αρχικά η αγορά ενός καινούριου πιάνο ίσως να φανεί πολυσύνθετη, καθώς υπάρχουν πολλές μάρκες, διάφορες τιμές, χρώματα, υλικά κατασκευής  και άλλα χαρακτηριστικά.

Όμως αν ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας δύο πράγματα, τότε η όλη διαδικασία επιλογής γίνεται πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη.

  • Το πρώτο πράγμα που θα σας βοηθήσει και θα σας κατευθύνει προς την σωστή για εσάς επιλογή, είναι το ποιος θα παίζει με το συγκεκριμένο πιάνο. Θα είναι ένας αρχάριος ή προχωρημένος μαθητής; Ένας ερασιτέχνης ή επαγγελματίας πιανίστας;
  • Το δεύτερο είναι ο χώρος στον οποίο προορίζεται να υπάρχει το πιάνο. Θα είναι ένα σαλόνι σπιτιού; Ένα μικρότερο δωμάτιο; Ή θα είναι κάποιος επαγγελματικός χώρος όπως μια αίθουσα συναυλιών, το lobby ενός ξενοδοχείου ή κάποιο bar και τα λοιπά.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες θα καθορίσουν αν το πιάνο που θα καλύψει τις ανάγκες σας θα πρέπει να είναι με ουρά ή όχι, σε ποιο εύρος τιμής θα πρέπει να κυμαίνεται καθώς και τη χώρα κατασκευής του.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιάνο, κατασκευάζεται στις παρακάτω χώρες:

Γερμανία

Τα Γερμανικής κατασκευής πιάνο είναι υψηλής ποιότητας και μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις τόσο των αρχάριων μαθητών όσο και των επαγγελματιών. Η τιμές των πιάνο από τη Γερμανία είναι αρκετά υψηλές.

Γερμανικές Μάρκες Πιάνο
August Foerster Bluthner C. Bechstein
Bechstein Academy Feurich Grotrian-Steinweg
Haessler Pfeiffer Roenisch
Sauter Schimmel Seiler
Eduard Seiler Steingraeber & Söhne Steinway & Sons
Thürmer Zimmermann Wilh. Steinberg

Ιαπωνία

Τα πιάνο που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία είναι ποιοτικά και μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη.

Ιαπωνικές Μάρκες Πιάνο
Boston Kawai Shigeru Kawai
Toyo Yamaha

Κορέα

Η Κορέα παράγει κυρίως πιάνο για μαθητική χρήση.

Κορεάτικες Μάρκες Πιάνο
Kohler & Campbell Royale Roth & Junius
Young Chang Samick Sohmer & Co.
Steinbach WM. Knabe

Κίνα

Τα πιάνο που παράγονται στην Κίνα είναι ποιοτικά και είναι κατάλληλα κυρίως για μαθητική χρήση. Ωστόσο η Κίνα σαν χώρα κατασκευής δεν έχει μακρά παράδοση όπως οι υπόλοιπες χώρες και είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η τιμή των πιάνο που παράγονται εκεί είναι ανάλογη με την ποιότητά τους.

Κινέζικες Μάρκες Πιάνο
August Hoffmann AGrand Berdux
Baldwin Bergman Broadmann
Essex Falcone FEURICH
George Steck Gerh. Steinberg HEILMANN
Hobart M. Cable J. Strauss & Son Irmler
Kelman Kemble ΜΑΥ
Niemayer Nordiska Otto Meister
Pearl River Perzina Pramberger
Ritmuller Sejung Sandner
Schwechten Story & Clark Strauss
Suzuki Waldstein Weber
Wurlizer Wendl & Lung

Άλλες χώρες κατασκευής

Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, υπάρχουν αξιόλογες κατασκευάστριες εταιρίες και σε άλλες χώρες. Οι ποσότητες παραγωγής τους ωστόσο είναι μικρές και αφορούν κυρίως πολύ φθηνά ή πολύ ακριβά πιάνο.

Τσέχικες Μάρκες Πιάνο
Bohemia Petrof Roesler
Scholze Seidl & Sohn W. Hoffmann
Weinbach <
Γαλλικές Μάρκες Πιάνο
Fazioli Schulze Polmann Pleyel 
Εσθονία Estonia
Αμερική Mason & Hamlin
Αυστρία Bosendorfer
Λευκορωσία  Belarus
Πολωνία  Vogel
Αγγλία John Broadwood & Sohns

Πιάνο για αρχάριους

Τα πιάνο για αρχάριους κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα, την Κορέα και λίγα μοντέλα στην Ιαπωνία. Η τιμή τους κυμαίνεται από 2 χιλιάδες έως 4 χιλιάδες ευρώ. Τα πιάνο με ουρά αυτής της κατηγορίας κοστολογούνται ανάμεσα σε 5 χιλιάδες έως 10 χιλιάδες ευρώ.

Πιάνο μέσης κατηγορίας

Τα πιάνο μέσης κατηγορίας, αφορούν τους μέσους χρήστες και τα περισσότερα κατασκευάζονται από εταιρίες στην Ιαπωνία. Το κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 4 χιλιάδες έως 7 χιλιάδες ευρώ. Ενώ για τα πιάνο με ουρά θα πρέπει κάποιος να δώσει από 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ.

Επαγγελματικά Πιάνο

Τα πιάνο αυτά αφορούν επαγγελματίες πιανίστες και τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάζονται στη Γερμανία. Η τιμή αγοράς τους ξεκινά από 7 χιλιάδες ευρώ. Για τα πιάνο που διαθέτουν ουρά η τιμές ξεκινούν από 20 χιλιάδες ευρώ.

Συμβουλές σχετικά με τις τιμές των πιάνο

Καλό είναι πριν προβείτε σε κάποια αγορά πιάνο, να κάνετε μια έρευνα αγοράς τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν πιάνο.

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα καινούριο πιάνο μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές που θα βρείτε στα ελληνικά καταστήματα, με τις τιμές προσφέρονται στο εξωτερικό (ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού). Ίσως εκεί να διαπιστώσετε κάποιες μικρές διαφορές προς τα πάνω λόγω του ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερο ΦΠΑ καθώς και τα έξοδα μεταφοράς των πιάνο στην Ελλάδα κλπ.

Αν έχετε κατά νου να αγοράσετε κάποιο μεταχειρισμένο πιάνο, την τιμή του καθορίζουν οι παρακάτω παράγοντες:

  • Η συνολική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πιάνο
  • Τι μάρκα είναι
  • Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την χρονιά κατασκευής του
  • Την προσωπική εκτίμηση του πωλητή του

Το ύψος που θα πρέπει να έχει το πιάνο

Το ύψος ενός πιάνο έχει να κάνει καθαρά με την ένταση του ήχου που θέλουμε να παράγει το όργανο και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του ήχου. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο ψηλό είναι ένα πιάνο, τόσο μεγαλύτερο ηχείο έχει άρα παράγει πιο δυνατό ήχο.

Δώστε προσοχή στην ένταση του ήχου, άρα και στο ύψος του πιάνο που θέλετε να αγοράσετε καθώς αν πάρετε ένα πιάνο που παράγει δυνατό ήχο και το βάλετε μέσα σε ένα πολύ μικρό χώρο (πχ 10 τετραγωνικά) αντί να έχετε ποιοτικότερο ήχο θα έχετε παραμορφωμένο ήχο.

Το ίδιο ισχύει και για τα πιάνο με ουρά. Το μήκος της ουράς θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του χώρου στον οποίο θα παίζει.

Θυμηθείτε ότι…

Το πιθανότερο είναι ότι θα αγοράσετε μια φορά στη ζωή σας κλασσικό πιάνο. Γι’ αυτό καλό είναι να δείτε αρκετά “μπροστά” και να φροντίσετε να καλύψετε και μελλοντικές σας ανάγκες.

Επίσης τα ποιοτικά πιάνο έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και η αξία τους μειώνεται με πολύ μικρό ρυθμό. Οπότε αξίζει να επενδύσετε σε αυτά.