Στέλιος Καζαντζίδης

stelios-kazantzidisΟ Στέλιος Καζαντζίδης συγκαταλέγεται σίγουρα στους πιο αγαπημένους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου, της εργατιάς και των προσφύγων.

Γεννήθηκε το 1931 στη Νέα Ιωνία. Τα πρώτα του ακούσματα προέρχονται από τραγούδια της Μικράς Ασίας, από όπου ήταν και η καταγωγή του. Το ξεκίνημα με το τραγούδι για το Στέλιο Καζαντζίδη έγινε στο εργοστάσιο το οποίο δούλευε. Εκεί το αφεντικό του του χάρισε μια κιθάρα για να παίζει επειδή είχε ωραία φωνή. Αργότερα τον άκουσε κάποιος περαστικός και του είπε να πάει να τραγουδίσει στην ταβέρνα του. Τόσο απλά.

Από το 1950 μέχρι και το 1965 εμφανιζόταν σε νυχτερινά κέντρα και συνεργάστηκε με όλους τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής. Εκείνη η χρονιά ήταν και η τελευταία στην οποία έκανε ζωντανές εμφανίσεις, καθώς από εκεί και πέρα έβγαζε μόνο δίσκους.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια, το 2001, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του είναι το “Δυο πόρτες έχει η ζωή” γνωστό και ως “Το τελευταίο βράδυ μου”. Κατεβάστε την παρτιτούρα για πιάνο και την παρτιτούρα για μπουζούκι.

Βρείτε όλες τις παρτιτούρες για τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη εδώ.